Türkiye, Suriye Savaşı’nın patlak verdiği 2014 senesinden bu yana, öncelikle Suriye’den ve giderek artan bir şekilde Irak’tan yaklaşık üö buçuk milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yapıyor. Mültecilerin bir kısmı mülteci kamplarında bir kısmı da Türkiye’nin farklı şehirlerinde yaşıyor. Bunların çoğu, şu anda Suriye sınırına yakın olan Mardin’de ve Türkiye’deki hemen hemen her büyük şehirde yaşayan kentli mülteciler. Some of the refugees live in enclosed camps that are unfortunately largely inaccessible from the outside.
However, most of them are so-called urban refugees who now live in Mardin, near the Syrian border, as well as in just about every large city in Turkey. More than 500,000 refugees now live in Istanbul alone. İstanbul Alman Kültür Akademisi (Goethe Institut Istanbul), Suriyeli mültecilerin bu zorlu şartlar altında yaşamlarını sürdürürken, kendilerine yardımcı olacak çeşitli projeler geliştirmektedir.
“Yürümeyi Öğrenmek: Yeni Baştan…”, İstanbul Goethe Enstitüsü’nün Kültür ve Yardım Programı sırasında oluşturulan ve Suriye sınırındaki Türk mülteci kamplarında yaşayan farklı etnik kökenlerden gelen mültecileri desteklemek üzere tasarlanmış travma terapi aktiviteleri ile ilgili bir fotoğraf projesidir. Program, Türkiye’de sığınmacı olarak yaşayan Suriyeli mülteci gençlerine, travma terapisi odaklı sanat ve spor atölyeleri ve çeşitli aktiviteler sunmaktadır. Daha spesifik olarak, sosyal sanatlar ve performans sanatları, bu tür bir terapi için bir araç olarak kullanıldı. Buradaki etkinlikler arasında “Mardin Şehrindeki Mülteci Çocuklar için Tahtabacak Üzerinde Yürüme Atöylesi”, “Nusaybin’deki Mülteci Kampında Stajyer Programı Eğitimi”, “İzleri Arama: Dans Atölyesi” ve “Mardin Şehrinde ve Mülteci Kampında Müzik Terapisi ” vardır. Bu fotoğraf projesi ise, yaklaşık bir seneye yayılmış olan bu aktiviteler sırasında mülteci gençlerin yaşamlarından kesitler sunan bir ‘foto hikaye’dir.