Onlar, Belgrad’da, Saraybosna’da, Almanya ve Avusturya’dayadı… İstanbul’daydı… Karadeniz kıyılarına düşen ve Boğaziçin’deki Tarabya Sanat Akademisi mezarlığına gömülen Alman askerlerinin karaya vurulduğu İstanbul’daydı. . Kroesinger ve Dura, ziyaret edilen şehirlerden oyuncularla, savaşın; fotoğraflar, slaytlar, metinler, film klipleri, mektuplar ve broşürler ile hayata dönmesine imkan verdi.
Yönetmen Hans-Werner Kroesinger ve film yapımcısı Regine Dura yerel ortaklarla birlikte Birinci Dünya Savaşı konusunda yerel ve tarihî bir keşif yapıyor ve bunu Türkiye’deki mevcut durumla ilişkilendiriyorlar. Bu araştırma süreci sonucunda ulusal tarih perspektiflerini ortaya koyan ve 1914’ten 2014’e kadar uzanan bir yay çizen belgesel tiyatro sahneleri oluşuyor. Ortak tarih bağlamında kültürlerarası diyalogu teşvik eden, stereotipleri sorgulayan ve önyargıları yıkan bir bakış…
Bu araştırmaların çıkış noktasını Almanya Büyükelçiliği’nin Tarabya’daki tarihî yazlık rezidansı arazisinde bulunan ve Birinci Dünya Savaşı’nda ölen Alman askerlerinin mezarlarının bulunduğu askerî bir mezarlık oluşturuyor. 1. Dünya Savaşı’nda ölen Alman askerleri bu mezarlıklarda gömüldüler. Konuşmalar, görüşmeler ve yerel keşifler farklı görüşleri bir araya getiriyor. Bu malzemeden yola çıkarak geliştirilen performans farklı bakış açılarını ve açıklamalarını içeriyor. Karşılıklı birbirini etkileyen, tamamlayan, karşı duran, hatta birbiriyle çatışan hikâyeler ortaya çıkıyor. Yorumlama yargısı çözülüyor, izleyici farklı ulusal anlatılar ile karşı karşıya geliyor.