Istanbul Photo Tours, Photography Tours, Photography Workshops, Turkey, Street Photography
Romanya - Transilvanya fotoğraf atölye gezisi sırasında çekilmiş bir fotoğraf

Fotoğraf Atölyeleri ve Fotoğraf Turları Arasındaki Farklar

15 dakika okuma süresi

takip et

Bu makalenin konusunu çok uzun zamandır yazmak istiyordum. Şimdiye kadar bir çok katılımcı ile hem grup olarak hem de bireysel olarak hem fotoğraf turları düzenledim hem de fotoğraflar atölyeleri. Bununla beraber fotoğrafçılığa başladığım ilk zamanlarda bir çok defa, kendi kişisel gelişimim için hem yurtiçi hem de yurtdışı fotoğraf atölyelerine ve/veya turlarına katıldım. Hatta bazı atölyeler için çok ciddi rakamlar ödedim.

Yaklaşık 10 yıldan bu yana da hem Türkiye içinde hem de yurtdışında bu aktiviteleri organize ediyorum. Uzun bir süre önce fotoğraf atölyeleri, fotoğraf turları (ya da diğer adıyla – fotoğraf gezileri) ve fotoğraf yürüyüşleri kavramlarının anlaşılmasında bir karışıklık olduğu dikkatimi çekti. Bu yazıda, aralarındaki farkın tam olarak ne olduğunu özetleyeceğim ve hangisinin sizin için doğru olduğuna karar vermenize yardımcı olacağım. Öncelikle ‘fotoğraf yürüyüşleri’ kavramından başlayalım.

Fotoğraf Yürüyüşleri

‘Fotoğraf yürüyüşü’, birkaç fotoğrafçının bir araya gelerek kelimenin tam anlamıyla birlikte yürüyüşe çıktığı sosyal bir etkinliktir. Genellikle kısadır, bir-iki saat sürer ve tamamen yürüyerek yapılır. Bir fotoğraf yürüyüşündeki temel amaç, özellikle güzel bir havada dışarı çıkmak, biraz fotoğraf çekmek ve aynı zamanda diğer fotoğrafseverler ile zaman geçirmektir. Ülkemizde ‘fotoğraf yürüyüşleri’ ile ‘fotoğraf turları’ genellikle birbirinin yerine kullanılan kavramlardır.

 

Bununla beraber ‘fotoğraf turları’ kavramı aynı zamanda 1 günden fazla süreli fotoğraf gezileri için de kullanılmaktadır. Kimi organizasyonlar ise ‘fotoğraf turları’ ifadesi yerine ‘fotoğraf gezisi’ demeyi tercih etmektedirler. Bayağı kafanız karıştı değil mi? Bu durum özellikle fotoğrafçılığa yeni başlayan arkadaşların katılacakları aktiviteleri seçerlerken hataya düşmelerine sebep olabilir. Ya da bir seçim yaptıktan sonra beklentilerinin tam aksi bir sonuç ortaya çıkartıyor. Konuyu daha da dallandırıp budaklandırmadan ‘fotoğraf yürüyüşleri’ hakkında birkaç söz daha söyleyerek devam edelim.

 

Fotoğraf Turları ve Fotoğraf Workshopları arasındaki farklar ve Hangisini seçmelisiniz...
Norveçten bir okul grubuna ait olan ve İstanbul’daki fotoğraf yürüyüşü sırasında çekilmiş bir fotoğraf.

Türkiye’de belli başlı fotoğraf klüpleri, kamera kulüpleri (Fujifilm Türkiye, Canon Türkiye vb.), Facebook veya Flickr grupları tarafından düzenlenen fotoğraf yürüyüşleri mevcuttur. Kamera klüpleri genellikle mevcut ya da yeni çıkan kamera modellerini tüketici kitlelerine tanıtmak amacıyla fotoğraf yürüyüşleri düzenlemektedirler. Bununla beraber aynı anda yüzlerce şehirde düzenlenen ve sponsorların ödül verdiği resmi Scott Kelby Worldwide Photowalk’da ülkemizde son yıllarda yapılmaya başlamıştır. Aklınızda tutmanız gereken en önemli hususlardan bir tanesi, ‘fotoğraf yürüyüşleri’nde odaklanılan noktanın keyfli zaman geçirmek ile ilgili olmasıdır. Eğitim, öğrenmek ve fotoğraf becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız fotoğraf yürüyüşlerinden çok fazla beklenti içinde olmamalısınız.

Fotoğraf Atölyesi Ne Demektir?

Fotoğraf Atölyeleri’ ya da İngilizce’den dilimize geçtiği şekliyle ‘workshop’ ; katılımcıların fotoğrafçılık becerilerini geliştirmeye ve/veya fotoğrafçılık tekniklerini öğretmeye odaklanan bir programdır. Fotoğraf Atölyeleri, saha da yapılabileceği gibi bir sınıfta ya da online olarak da yapılabilir.

Fotoğraf Atölyelerinin Türleri Nelerdir?

Fotoğrafçılığın hemen hemen her alanı için hazırlanmış fotoğraf atölyeleri bulmak mümkündür. Fotoğraf Atölyeleri, fotoğrafçılığa yeni başlayanlardan tutun tüm seviyede fotoğrafçılara göre organize edilebilir. Bazı fotoğraf atölyeleri, fotoğrafçılık türlerine özel yapılırken (sokak fotoğrafçılığı, gezi fotoğrafçılığı, manzara fotoğrafçılığı, moda fotoğrafçılığı gibi…) bazı atölyeler belirli fotoğraf tekniklerine özel olarak yapılır.

Örneğin, ‘gece fotoğrafçılığı’, ‘ışık kullanımı’, ‘kompozisyon teknikleri’, ‘stüdyo fotoğrafçılığında model çekimi’ ya da genel olarak ‘fotoğraf işleme teknikleri’ (Lightroom veya Photoshop dersleri vb.) gibi spesifik konuların ele alındığı atölyelere de çok sık rastlanılmaktadır. Bu atölyeler sınıflarda olabileceği gibi, özel olarak belirlenmiş bazı seyahat noktalarında da yapılabilir. Farklı seyahat noktalarına gidilerek yapılan fotoğraf atölyelerini isimlendirirken benim tercihim  ‘fotoğraf atölye turu/fotoğraf workshop turu’ ifadesini kullanmak. Bu ifade aktivitenin hem bir eğitici atölye olduğunu ama aynı zamanda sehayat edilen bir fotoğraf atölyesi olduğunu daha net ifade ediyor diye düşünüyorum.

Fotoğraf Atölyeleri/Workshoplar Hangi Sürelerde Yapılır?

Bir fotoğraf atölyesinin süresi, yarım günden tutun da 1 hafta ya da 10 güne kadar sürebilir. Bu süre tamamen fotoğraf atölyesini düzenleyen fotoğraf eğitmenine ya da kuruma bağlıdır. Bir fotoğraf atölyesinin süresi şu kadar olmalıdır şeklinde bir varsayım gerçekçi değildir ve bir anlamı da yoktur.

Fotoğraf Atölyelerinin Ücretleri Ne Kadardır?

Atölyelerde fiyatları belirleyen bir çok etken söz konusudur. Örneğin fotoğrafçılık atölyesi hangi fotoğraf türünde yapılacak? Zira bazı fotoğraf türleri diğerlerine göre daha fazla maliyet gerektirir. Örneğin, stüdyoda yapılacak bir modelli fotoğraf atölyesinin ücreti, yeni başlayanlar için yapılacak bir sokak fotoğrafçılığı atölyesine göre daha pahalı olacaktır. Bunun yanısıra, atölyenin süresi, atölyenin nerede yapılacağı, seyahat edilip edilmeyeceği gibi etkenler, eğitimi verecek olan fotoğraf eğitmeninin kalitesi, özel modeller ve ekipmanlar kullanılıp kullanılmayacağı gibi diğer etkenler de fiyatı etkiyecektir. İyi haber şu ki, seçim yapabileceğiniz birbirinden farklı onlarca, yüzlerce fotoğraf atölyesi bulmanız mümkündür.

Fotoğraf Atölyelerinden Ne Beklemelisiniz?

Fotoğraf Atölyeleri, fotoğraf  kurslarına kıyasla daha kısa bir süre içinde size yüksek kaliteli bir fotoğraf eğitimi sağlamayı amaçlamaktadır. Bu nedenle profesyonel olarak düzenlenmiş bir fotoğraf atölyesinde genellikle şu konularda bir fikir birliği vardır :

 

İstanbul Fotoğraf Turları, Fotoğraf Eğitimlerinde fotoğraf turu ve fotoğraf atölyeleri arasındaki farklar.
Gerek fotoğraf turları olsun gerekse fotoğraf atölyeleri, grubun büyüklüğü aktivitenin fayda derecesinde önemli bir etken olacaktır.

Grubun Büyüklüğü

Gruplar genellikle küçüktür, en fazla 8-10 kişiden oluşur. Eğer katılımcılar 10 kişiden daha fazla ise size tavsiyem o fotoğraf atölyesinden uzak durmanızdır. Grup ne kadar büyük olursa, bir eğitmenin size odaklanabileceği süre de o kadar az olur. Ayrıca seyahat edilen bir fotoğraf atölyesi ise büyük gruplarla hareket etmek bir o kadar da sorun yaratma ihtimali içerir.

Fotoğraf Ekipmanı

Genellikle kendi fotoğraf makinanızı ve diğer ekipmanları getirmeniz gerekmektedir. Nadiren de olsa bazı atölyelerde size kamera ve ekipman temin edilebilir ancak pek sık rastlanılan bir durum değildir.

Deneyim ve Niyet

Eğer başlangıç seviyesindeki bir atölyeye katılmıyorsanız, fotoğraf makinanızın kullanımı ve ayarları hakkında yeterli bilgiye sahip olduğunuz varsayılır. Fotoğrafçılığı öğrenme anlamında yüksek konsantrasyon ve kendinizi öğrenmeye adamak, kaliteli bir atölyenin olmazsa olmazıdır.

Mentorluk ve Danışmanlık

Bazı atölyeler de, atölyeye liderlik eden eğitmen ile bire-bir danışmanlık/koçluk imkanı söz konusu olabilir. Bu tamamen atölye grubunun büyüklüğüne, eğitmenin yaklaşımına/kişiliğine ve atölyenin süresine bağlıdır.

Problemler

Bazı atölyelerde, özellikle manzara, sokak fotoğrafçılığı, gez fotoğrafçılığı gibi; gün doğarken erken kalkmak bir çok katılımcı için sinir bozucu olabilir ancak şimdiye kadar deneyimlerim, bu durumun sahaya çıkıp güzel bir ışık yakaladıktan sonra yerini ‘iyi ki erken kalkmışız’a bıraktığını söylemekte.

Fotoğraf Turu Ne Demektir?

Fotoğraf Turları kavramını tartışmaya açmadan önce, hemen hemen her konuda olduğu gibi bu konuda da ülkemizde ve yurtdışında çok farklı yaklaşımlar olduğunu belirtmekte fayda var.

Tanım olarak ele alırsak, bir fotoğraf turu, sizi belirli bir lokasyona götürmek ve o lokasyonda, ışığın en doğru olduğu zamanda, en etkili fotoğrafı çekebilmeniz için size fotoğraf teknikleri konusunda da yardımcı olarak eve başarılı ve etkili fotoğraflarla dönmenizi sağlamaktır.

Teoride bu yaklaşım kulağa hoş gelse de, pratikte bunu başarmak her zaman mümkün olmayabilir. 

Ülkemizde fotoğraf turlarına yaklaşım ise biraz daha farklıdır. Genellikle fotoğraf turları, sizi kalabalık gruplar halinde Türkiye’nin adı ön plana çıkmış bölgelerine/noktalarına götürmek ve orada sizi kendi halinize bırakmak olarak tanımlanabilir. Bu durum, amacı sadece o lokasyona gitmek olan, herhangi özel bir yardımca ihtiyacı olmayan, diğer katılımcılarla sınırlı bir iletişimde bulunmayı isteyenler için gayet normal bir durum olabilir. Ancak amacınız eğer fotoğraf turu sırasında fotoğraf becerilerinizi geliştirmek, gerektiğinde fotoğraf turunu yöneten fotoğrafçı ile bire bir iletişime girmek, ve/veya diğer katılımcılarla etkileşime girerek onlardan da bir şeyler öğrenebilmek, bilgi ve fikir alış-verişi yapmak ise, bu tür fotoğraf turları size uygun olmayacaktır.

 

Fotoğraf Turları ve Fotoğraf Atölyeleri arasındaki farklar, İstanbul Fotoğraf Turları, Fotoğraf Gezileri ve Fotoğrafçılık Eğitimi
Travelisbeautiful isimli sitesinde seyahat fotoğrafçılığını anlatan Amerikalı fotoğrafçı ile ‘blue hour’ zamanında fotoğraf çekimi…

Fotoğraf Atölyeleri ile Fotoğraf Turları Arasındaki Farklar Nelerdir?

Daha önce de bahsettiğim gibi, fotoğraf atölyeleri öğretime/eğitime daha çok odaklanmış, kendine has belirli bir programı olan ve aktivitelerdir. Kimi fotoğraf atölyelerinde, her gün sonunda o gün çekilen fotoğraflar incelenir, katılımcıların eksik ya da başarılı yanları tartışılır ve hatta bazı günler fotoğraf işleme teknikleri üzerinde de çalışılır. Fotoğraf Turları ise, daha rahat bir atmosferde geçer ve eğitim fotoğraf atölyesinde (workshop) ki  gibi yoğun değildir.

Gerçekten iyi ve başarılı şekilde organize edilmiş olan fotoğraf atölyeleri ya da atölye gezileri profesyonel ve işine tutkulu fotoğrafçılar tarafından yapılır. Tura bağlı olarak, fotoğraf eğitmeniniz ile bire bir çalışma imkanı nadiren gerçekleşir. Fotoğraf turlarında, verilen bilgi ve anlatılan teknikler atölyelere göre daha üstün körü bir şekilde ve üzerinde çok fazla durulmadan aktarılır. Kimi durumlarda ise hiç gerçekleşmez.

Fotoğraf Turlarını ya da Fotoğraf Atölyelerini Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Bir fotoğraf turu ya da fotoğraf atölyesi seçerken, sonradan hayal kırıklığına uğramamanın en iyi yolu öncelikle kendinize karşı dürüst olmak ve amacınızın ne olduğu konusunda net olmanızdır. Bu konu üzerinde mutlaka biraz düşünmeli ve hatta fotoğraf turunu ya da atölyeyi düzenleyen fotoğrafçı ya da fotoğraf eğitmeni ile birebir iletişime geçerek bu konuyu açıkça konuşmalısınız.

Kendi düzenlediğim fotoğraf turlarından ister günü birlik turlar olsun isterse daha uzun süreli fotoğraf atölyeleri olsun, her zaman için katılımcılar ile bir ön-görüşme yapmayı tercih ederim. Bu sayede katılımcının amacını, fotoğrafçılık konusundaki tecrübesini, neyi amaçladığını anlama şansım olur. Eğer katılımcı bu konularda net değil ise öncelikle onu bilgilendirmek ve neler istediği konusunda kendisine yardımcı olmaya çalışırım. 

 

İstanbul Fotoğraf Turları ve Fotoğraf Eğitimleri

Her zaman sormanız gereken soru şudur : Neyi amaçlıyorum ? Örneğin, belirli bir konuda kendinizi geliştirmek mi istiyorsunuz? Söz gelimi portre çekimlerinde daha etkili portreler mi çekmek istiyorsunuz yoksa fotoğraflarınızda ışığı daha iyi kullanmayı öğrenmek mi istiyorsunuz? Ya da kamera flaşını daha etkili ve doğru şekilde kullanmayı mı öğrenmek istiyorsunuz?

Bazen öyle durumlar oluyor ki, örneğin insan fotoğrafları çekme konusunda kendisini geliştirmek isteyen bir katılımcı ile yaptığım 15-20 dakikalık görüşmeden sonra aslında asıl sıkıntı yaşadığı konunun kamera ayarları olduğu, daha önce kurs almış olduğu halde, fotoğraf çekerken ne yapacağını, nereden başlayacağını, hangi çekim modunu kullanacağını ya da ne tür ayarlar yapması gerektiğini bilmediği sonucuna ulaşıyoruz ve bu konu üzerinde çalışmanın faydalı olacağına karar veriyoruz. Eğer siz de kendinizi böyle bir durumda hissediyorsanız benimle bu linkten ücretsiz yarım saatlik bir ön-görüşme yapabilirsiniz.

Halihazırda bir eğitici bir fotoğraf turuna katılmak istiyorsanız İstanbul Fotoğraf Turları linkine göz atabilir ve sorularınız olursa benimle çekinmeden iletişime geçebilirsiniz.

Gelecekte yapılacak fotoğraf turları ve/veya fotoğraf atölyeleri (fotoğraf workshopları) – ya da fotoğrafçılık ile ilgili makalelerden haberdar olmak için de bu linkten e-bülten listesine kaydolabilirsiniz.

 

Diğer Fotoğraf Yazıları

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Photography workshops offer an excellent platform for beginners to get started on their photographic journey. But are these workshops exclusively for experienced photographers, or
Portre - Said ve Sakinlik
Yazının başlığını oluşturan Said; Faslı iplik ustasının yanında çalışan akrabasıydı. Dokuma tezgahında çalışırken ara ara verdiği molalarda karşı duvara geçip nane çayını yudumlarken, etrafına

PORTFOLIO

STORIES

WORKSHOPS/TOURS

MOTION

ABOUT

Curated content, mailed monthy.

Subscribe to my newsletter and don’t miss new articles, upcoming photography workshops and learning materials.

© 2021 Enis Yücel Photography. All rights reserved. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, cached or otherwise used, except with prior written permission of Enis Yücel. 

PORTFÖY

FOTO-HİKAYELER

ATÖLYE / KURSLAR

MOTION

HAKKINDA

SİZİN İÇİN SEÇİLMİŞ İLGİNÇ KONULAR POSTA KUTUNUZA GELSİN

E-Bültene abone olarak, yeni fotoğraf turlarından, fotoğraf ile ilgili e-kitap, video gibi eğitim materyallerinden anında haberdar olabilirsiniz.

© 2022 Enis Yücel Photography. Tüm Hakları Saklıdır. Bu sitede yer alan yazılı ve görseller materyallerın tüm telif hakları Enis Yücel’e aittir. Bu materyallerin yazılı izin alınmaksızın kullanılması, kopyalanması, dağıtılması, dijital ya da baskı olarak saklanması ve diğer tüm kullanımları kanun dışıdır.